Project om op te eten

YouTube Preview Image

Wat vind jij belangrijk als het om voedsel gaat? Hoe vaak sta jij stil bij wat je eet? Waar het vandaan komt en wat het in energie kost om op jouw bord te belanden? Vragen die tijdens Project om op te eten! op interactieve wijze worden behandeld.

In 2009 en 2010 hebben 19 middelbare scholen (van vmbo tot vwo) meegedaan aan het project. Wegens succes gaat Project om op te eten! ook in 2011 door. Voor meer informatie en het laatste nieuws kijk je op www.projectomopteeten.nl .  

line

Inhoud Project
NJR wil met Project om op te eten! de gevolgen van dagelijkse consumptie van voedsel onder de aandacht brengen, zodat jongeren doordachte menukeuzes kunnen maken. De leerlingen worden door docenten en smaakmakers opgeleid tot echte keurmeesters. Het programma bestaat verder uit de Dieren om op te eten! filmles, de Workshop om op te eten!, een dagdeel op excursie en de creatieve afsluiter: Ben jij om op te eten!?

De onderscheidende factor van Project om op te eten! is dat het niet ingaat op gezondheid maar op de effecten van eetgewoonten op het milieu. Voedsel heeft niet alleen effect op je lichaam en portemonnee, maar ook op de wereld om je heen (dier, mens en milieu). Deze laatste drie thema’s worden in het lesboekje behandeld aan de hand van het lunchmenu van Project op te eten! Alle producten die in de lesstof behandeld worden krijgen de keurmeesters ook daadwerkelijk voorgeschoteld.

                                                                       
Bekijk hier het lesboekje 2009.

line

keurmeestersdiploma

Aanmelden of meer informatie? Mail ons. Iedereen kan meedoen. VMBO/Havo/Vwo 1e tot 3e jaars scholieren.

 Het City + College deed op 10/10/’09 mee 3 klassen mee aan Project om op te eten! Bekijk hier het filmverslag

 line

Testkas de Passie

Tijdens de safari naar Tomato World krijgen de keurmeesters een smaaktest. Ze gaan zelf onderzoeken op welk gedeelte van je tong je welke smaak het beste proeft.

Meer weten over dierenwelzijn, fair trade, milieu en biologische productie?
Bekijk hier het lesboekje.

 
 
                                                                                                           
line

Weetje  
Een derde van alle milieuvervuiling komt door het produceren en consumeren van eten en drinken. Dit kost dus veel energie door gebruik van land, water, transport, verwerkingsfabrieken etc. Vlees belast het milieu het meest, gevolgd door zuivel, aardappels, groente en fruit, brood en graanproducten.